dinsdag 16 februari 2016

Van tegellijm naar beton!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik met tegellijm aan de slag ben geweest. Stiekem was ik iets vaker met muurvuller in de weer. Dit is eigenlijk wel gek want ik vind dat tegellijm net wat meer de 'betonlook' geeft.
Dus op naar de bouwmarkt om tegellijm te scoren.

Ja, en als je daar loopt zie je meteen weer andere leuke dingen. Zo moest er nog een lamp komen op mijn mini overloop en die scoorde ik ook. Hierover later meer.

Met tegellijm  in mijn kofferbak ging ik snel naar huis om aan de slag te gaan. Mijn moeder wilde graag een betonnen dienblad voor op hun eetkamertafel. Ik viste een oude dienblad uit de kast en ging aan de gang.

Hier zie je de materialen die ik gebruikt heb; tegellijm, glazen potje met water, kwast, roller met water in het bakje en natuurlijk het houten dienblad. 


  Allereerst meng ik het water in het glazen potje met de tegellijm. Ik maak de mix niet te dik zodat het makkelijk uitsmeert. Met de home deco verf die nog in de kast stond maak ik de mix iets donkerder


Ik roer het grof door zodat je zoals hieronder de kleurverschillen blijft zien. Dit maakt dat er een subtiel kleurverschil ontstaat wanneer je het later met de kwast opbrengt. 


Met de kwast smeer je de tegellijm grof op het dienblad zodat het overal dekkend is. 

 Nu is de roller aan de beurt. In het gedeelte waar normaal verf zit zit nu water. Roller er doorheen halen en zorgen dat hij goed nat is.

Met de roller ben ik over het dienblad gegaan om de tegellijm gelijkmatig te verdelen. 


Zoals je ziet krijg je dan een grof resultaat. Omdat ik het gladder wil strijk ik met de kwast nogmaals over het dienblad. Je kan gewoon dezelfde kwast gebruiken waarmee je de teggellijm hebt opgebracht. Je hoeft de kwast niet nat te maken dit kan wel. 


Na het gladstrijken was dit het resultaat. 


Om wat kleur verschil te creĆ«ren doe ik de lichtere versie van de home deco verf in het potje waar nog tegellijm in zit en ik mix dit weer op dezelfde manier als bij de donkere versie. 


Ditmaal breng ik het zigzaggend op en veeg ik het daarna met de kwast weer glad. Door het zigzaggen krijg je een natuurlijker effect. 

Na het zigzaggen is dit het resultaat. Wanneer het dienblad bijna droog is. Pak ik de kwast en dep ik die in het bakje van de verfroller en voeg ik daar een paar druppels van de donkere verf aan toe. Dit breng ik grof aan. Na het drogen is dit het resultaat. 


Met een schuurpapiertje ga ik licht over het dienblad heen. Dit maakt dat de kleurverschillen beter in elkaar over vloeien. Ook als zijn de kleurverschillen klein ;-)


Dit is het resultaat na drogen En zie hier het gestylde resultaat.  Mijn moeder kocht de kandelaren bij de kringloop. Echt super gaaf en ze waren zeker niet duur. De kan kocht ze bij de action. Ze twijfelde over de kleur maar ik vind hem juist mooi staan op het dienblad het steekt mooi af bij het stoere van het dienblad.
Owja, de kroontjes en de bloemen kwamen uit mijn kast.
4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk om zo dingen een heel ander uiterlijk te geven.
Het dienblad is goed gelukt en mooi voor decoratie!

Lieve groet,
Gerry

What's in a day zei

Een heel proces, maar ik ben blij dat je het zo uitgelegd hebt!!
Mooi geworden hoor! Een leuke manier om een brtonlook te krijgen!
Goed idee!

Lieve groet, Eefie ( april myday op Instagram)

Marieke Donkersloot zei

Een bewerkelijk project maar met een mooi eindresultaat!
Wist je dat ze bij de action ook betonlookverf hebben? (structure paint heet het, staat ook bij de home deco verf!) Heb je dat al eens geprobeerd?

Groetjes Marieke

Inge R. zei

leuk idee, nog nooit mee gewerkt, tip:)
groetjes Inge R